Britse nep-expert houdt justitie 30 jaar voor de gek

Een rechtbank in Manchester heeft de 48-jarige Gene Morrison veroordeeld tot 5 jaar cel. Hij heeft zichzelf gedurende bijna 30 jaar voorgedaan als forensisch deskundige. In die tijd heeft hij minstens 250.000 pond verdiend en 700 rechtszaken verpest.

Morrison heeft bekend dat hij in 1977 een BSc in forensische wetenschappen, een mastertitel (cum laude) in forensisch onderzoek en een doctoraat in criminologie heeft aangeschaft. Per postorder. In werkelijkheid was hij nooit verder gekomen dan het luisteren naar radio-uitzendingen van de Open Universiteit.

Vervolgens zetten hij een eigen bureau op. In het begin huurde hij nog wel eens echte forensische experts in, maar later beperkte hij zich tot knippen en plakken van oude onderzoeksrapporten.

Een échte Detective Superintendent van de Greater Manchester Police omschrijft Morrison als een ‘Walter Mitty-achtig type’. “The depths to which he sunk are unbelievable, really.”

De zaken waar Morrison zich tegenaan heeft bemoeid, moeten mogelijk allemaal worden overgedaan. Verwacht wordt dat heel wat veroordeelden een herziening van hun vonnis zullen aanvragen.

bron: BBC News

Onderwerpen