Verkennende gesprekken met Wyeth Pharmaceuticals

Crucell is in gesprek met het Amerikaanse Wyeth Pharmaceuticals over een samengaan van de twee bedrijven. Dat heeft het Leidse biotechnologiebedrijf donderdagochtend laten weten.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal heeft vernomen dat Wyeth een vriendschappelijk bod van ongeveer een miljard euro heeft gedaan. Dat is 32 procent meer dan de aandelen Crucell woensdagavond waard waren.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werden de aandelen Crucell prompt 35 procent meer waard. Er gaan geruchten dat meer bedrijven geïnteresseerd zijn in een overname van Crucell: genoemd worden Novartis en Sanofi-Aventis. Financiële experts hopen dat ze tegen elkaar op gaan bieden. De Telegraaf citeert analist Marcel Wijma (SNS Securities) die dat ene miljard van Wyeth afdoet als 'peanuts' en denkt dat Crucell anderhalf keer zo veel kan opbrengen.


Zelf wil Crucell intussen alleen kwijt dat het gaat om een prille discussie en dat het absoluut niet zeker is dat het doorgaat. Tegenover het Financieele Dagblad wilde een Crucell-woordvoerder de hoogte van het bod niet bevestigen.

Crucell is vooral bekend vanwege de samen met DSM Biologics ontwikkelde PER.C6-technologie, een menselijke cellijn waarmee diverse monoklonale antilichamen en recombinante eiwitten op commerciële schaal kunnen worden geproduceerd. Wyeth is een van de vele bedrijven die daar een licentie op hebben.

Sinds de overname van het Zwitserse Berna Biotech is Crucell echter óók een grote producent van vaccins, en het komt vooral daardoor dat het bedrijf sinds kort in de zwarte cijfers zit.

Wyeth is vele malen groter dan Crucell, met een omzet die in 2007 uitkwam op 22,4 miljard dollar. Het bekendste product is de pijnstiller Advil.

bron: Crucell, FD , De Financiële Telegraaf

Onderwerpen