Cefic voorspelt begin van herstel in 2010

De productie van de chemische industrie in de EU-landen, farmaceutica niet meegerekend, daalt dit jaar met 11,2 procent. Maar in 2010 stijgt hij weer met 5,1 procent, zo voorspelt de Europese branchekoepel Cefic.

In de VS is de productiedaling bijna net zo groot (10,9 procent) en laat het herstel nog langer op zich wachten: slechts 1,9 procent in 2010.

De percentages verschillen sterk per deelactiviteit. Zo daalt de productie van ‘consumer chemicals’ in 2009 maar met 2 procent. Die van kunststoffen komt echter 17 procent lager uit, waar dan tegenover staat dat er in 2010 weer 8 procent bij komt.

Volgens de Cefic lijkt voor de meeste sectoren de bodem bereikt. Hier en daar gaan alweer fabrieken open die tijdelijk waren stilgelegd.

Maar de organisatie suggereert dat de opleving vooral is te danken aan het feit dat klanten door hun vooraden heen beginnen te raken. Ze verwacht dat de vraag zich in 2010 zal stabiliseren in plaats van verder te groeien, en dat het nog jaren zal duren voordat de productieniveaus van vóór de crisis weer zullen worden gehaald.

bron: Cefic

Onderwerpen