Amerikanen claimen betaalbare omzetting van algen-olie

Amerikaanse onderzoekers hebben een continuproces ontwikkeld voor de omzetting van algen-olie in biodiesel. Dat wordt daardoor voor het eerst economisch interessant, zo beweerden ze woensdag tijdens het congres van de American Chemical Society in Salt Lake City.

Een heterogene katalysator in een vast bed vormt de sleutel van het proces dat door United Environment & Energy in Horseheads, New York, op de markt wordt gezet. De website van het bedrijf geeft helaas bijzonder weinig informatie.

Tot nu toe gebeurt de omestering van plantaardige olie vooral batchgewijs, met een vloeibare basische katalysator die je achteraf weer uit je product moet zien te halen. Dat laatste veroorzaakt bovendien een ongewenste afvalwaterstroom.

Door met een vast katalysatorbed te werken claimt vice president Ben Wen een kostenbesparing van 40 procent. Bovendien leent het proces zich voor kleine installaties, bijvoorbeeld voor militair gebruik.

Hij is bezig met een pilotplant met een capaciteit van 4 miljoen liter biodiesel per jaar.

Of het inderdaad voldoende is om algenbiodiesel commercieel aantrekkelijk te maken, is intussen op z’n minst twijfelachtig. Er zijn geluiden dat de kosten daarvoor véél verder omlaag moeten.

bron: ACS

Onderwerpen