Clenbuterol.

Clenbuterol bevordert niet alleen de groei van koeien maar ook de vorming van nanogouddeeltjes. Van die eigenschap kun je gebruik maken om slachtvee snel te screenen op illegale middelen, stellen Chinese onderzoekers in het tijdschrift Analytical Chemistry.

De test berust op de ontdekking dat de aromaatring in clenbuterol en aanverwante bèta-agonisten in staat is om de verbinding HAuCl4 te reduceren tot metallisch goud. Dit gat samen met oxidatie van de amine- of fenolgroep, die tegen de aromaatring aan zit.

De goudatomen klonteren vervolgens vanzelf samen tot nanodeeltjes met een diameter van 15 tot 25 nm. Die absorberen licht met een golflengte van 528 nm, met als gevolg dat de oplossing rood verkleurt.

Al eerder was aangetoond dat dit trucje lukt met dopamine. Dat molecuul bevat een vergelijkbare combinatie van aromaatring en amine. Zhen Li (China Agricultural University) en collega’s bedachten dat het met bèta-agonisten ook wel eens zou kunnen werken, en ze probeerden het gewoon uit.

Interessant is dat het met alle bèta-agonisten lijkt te lukken. Dat betekent dat je dus ook varianten kunt detecteren die zo nieuw zijn dat ze nog niet op de lijst van verboden middelen staan. Met de huidige analysemethoden op basis van massaspectrometrie zie je die maar al te gemakkelijk over het hoofd.

bron: C&EN

Onderwerpen