Heel veel chocola eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten misschien wel met eenderde. Dat meldt het British Medical Journal deze week in chocoladeletters.

Het blad refereert aan een zojuist gepubliceerde literatuurstudie. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge zochten Medline, Scopus en een stuk of wat andere literatuurdatabases af op combinaties van trefwoorden variërend van ‘chocolate’ en ‘cocoa’ tot ‘cardiovascular’ en ‘diabetes’.

Dat leverde in eerste instantie 4.576 referenties op. Op basis van alleen de titel en de samenvatting viel het overgrote deel echter al af; slechts 53 artikelen leken de moeite waard om helemaal te lezen. En daarvan bleken er maar 7 geschikt om statistisch significante conclusies over de invloed van chocoladegebruik op hart en bloedvaten te trekken.

Maar bij die 7 studies waren in totaal maar liefst 114.009 mensen betrokken. En als je de resultaten uitmiddelt, dan blijkt dat de mensen met een ‘hoge’ chocoladeconsumptie 37 procent minder kans hadden op een willekeurige cardiovasculaire aandoening, 31 procent minder kans op diabetes en 29 procent minder kans op een beroerte dan de mensen die nauwelijks chocolade aten.

De kans dat dat nog toeval is, is bijzonder klein.

Het artikel doet overigens geen uitspraak over de oorzaak van dit effect; het gaat nadrukkelijk alleen over praktijkwaarnemingen.

bron: BMJ

Onderwerpen