Rechtse spiraaltjes worden in een vloeistofstroming anders meegesleurd dan linkse. mogelijk laat dit principe zich vertalen naar een manier om enantiomeren te scheiden, zo suggereert Roman Stocker (mIT) in Physical Review Letters. Het zou met name de farmaceutische industrie van een van haar heftigste uitdagingen afhelpen.

Als ‘modeldeeltje’ koos Stocker Leptospira biflexa, een 16 µm lange, spiraalvormige bacterie. Hij injecteerde deze zogeheten spirocheten in het midden van een 110 cm lang, 90 µm diep en 1 mm wijd zigzagkanaal, in een glazen chip, en zag wat hij theoretisch al voorspeld had. De sterke afschuifstroming bij de wanden slaat deeltjes uit de koers, en de richting hangt af van hun vorm. L. biflexa is rechtsdraaiend en gaat vlak boven de bodem linksaf, een linkse spiraal zou rechtsaf zijn gegaan.

Als je je kanalen miniaturiseert en de afschuifsnelheden verder verhoogt, moet scheiding van links- en rechtsdraaiende moleculen in principe ook mogelijk zijn. Meestal zijn die natuurlijk niet spiraalvormig, maar dat is fysisch gesproken ook geen harde voorwaarde. Een technische uitdaging wordt het wel. Stocker heeft berekend dat hij deeltjes van 40 nm moet kunnen scheiden met de fijnste microfluidics-chips die hij in de literatuur heeft kunnen vinden. Dan zit hij dus nog ruim boven moleculair formaat.

http://cee.mit.edu/stocker

Bron: C2W Life Sciences 9, 2 mei 2009

Onderwerpen