Bimatoprost.

Glaucoommedicijn laat wimpers aangroeien

De FDA onderzoekt of het Californische biotechbedrijf Allergan het geneesmiddel Lumigan mag gaan verkopen als cosmetisch preparaat. ‘Voor en na’-foto’s hebben de medicijnwaakhond ervan overtuigd dat het voor de gelegenheid tot ‘Latisse’ omgedoopte molecuul inderdaad de groei van wimpers bevordert. Blijft de vraag of het veilig genoeg is.

Het zou voor het eerst zijn dat er een goedgekeurd haargroeimiddel voor wimpers op de markt komt. Allergan (vooral bekend als producent van botox) schat dat er een omzet van een half miljard dollar per jaar mee valt te behalen. Ter vergelijking: klassieke mascara is wereldwijd goed voor 3,7 miljard per jaar.

Lumigan (bimatoprost) is een synthetisch prostaglandine-analoog. Het is ontwikkeld om de oogdruk te verminderen bij mensen die lijden aan de oogziekte glaucoom. Tijdens het klinische onderzoek viel op dat sommige patiënten er vollere wimpers van kregen. Een vervolgonderzoek leerde dat 78 procent van de gebruikers na vier maanden op z’n minst een minimale extra wimpergroei vertoonde, tegen 18 procent van de placebogebruikers.

Helemaal zonder bijwerkingen is Latisse niet. Tijdens de klinische tests vielen vier proefpersonen af met droge ogen of ontstekingen. De FDA overlegt vrijdag met een panel van experts over de vraag of de risico’s toelaatbaar zijn, en of nog verder onderzoek nodig is.

bron: Associated Press

Onderwerpen