Italianen brachten schepen vol gif tot zinken

Dertig kilometer buiten de Italiaanse kust is een scheepswrak gevonden, gevuld met geel geschilderde vaten vol waarschuwingsstickers. De autoriteiten vermoeden dat dit het eerste keiharde bewijs is dat de maffia zich bezighoudt, of heeft gehouden, met de ‘verwerking’ van chemisch en nucleair afval.

Het wrak van (vermoedelijk) het Russische motorschip Cunsky ligt op 500 meter diepte, en is tot nu toe alleen gefilmd door een onbemande onderzeeër. Maar volgens de spijtoptant, die de locatie aan Justitie verklapte, waren er 120 vaten met kernafval aan boord. Hij zegt de Cunsky eigenhandig te hebben opgeblazen, net als twee andere schepen vol gif. Dat zou zo rond 1992 moeten zijn gebeurd, toen het schip officieel uit het scheepvaartregister werd uitgeschreven als zijnde gesloopt.

De daders zouden behoren tot de ‘ndrangheta, de maffia van de provincie Calabrië.

Geruchten over dergelijke praktijken, door de BBC aangeduid als ‘the mafia’s dirtiest business yet’ doen al heel lang de ronde. Alles bij elkaar zijn er minstens 32 schepen zoek die mogelijk ergens op de zeebodem liggen met een gevaarlijke lading. Ook zouden vaten in Somalië zijn gedumpt.


bron: BBC, AFP

Onderwerpen