In Utah is een lab-op-een-chip bedacht dat de aanwezigheid van een nanogram van een biomolecuul in een druppel bloed zichtbaar maakt. Letterlijk, zo viel onlangs te lezen in het tijdschrift Analytical Chemistry.

Het idee van Adam Woolley en collega’s van Brigham Young University is om een chip te voozien van een langgerekt capillair dat je van binnen coat met een stof, die selectief het gezochte molecuul bindt. Vervolgens laat je je monster opzuigen door dat capillair.

Wanneer steeds meer moleculen van de gezochte stof worden gebonden, raakt uiteindelijk het capillair verstopt. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van de concentratie.

En aan de afstand die de vloeistof door het capillair weet af te leggen, kun je met het blote oog aflezen hoe snel de verstopping is opgetreden en dus hoe hoog de concentratie was. Je hebt er geen laboratorium voor nodig, en zelfs geen duur elektronisch aflees-apparaat.

Een filmpje laat het allemaal wat duidelijker zien.

De onderzoekers denken zo goedkope diagnostische tests te kunnen maken voor leverkanker en een hele reeks andere aandoeningen, die te herkennen zijn aan zeer kleine hoeveelheden biomarkers in het bloed.

 

bron: Medical News Today

Onderwerpen