Gemeente betaalt om van chemiebedrijf af te komen

Chemiebedrijf Caldic sluit op termijn de productievestiging aan de noordrand van Zevenbergen. De provincie Noord-Brabant en de gemeente Moerdijk betalen een niet nader gespecificeerd bedrag teneinde af te komen van de fabriek, die enkele ambitieuze bouwplannen in de weg staat.

Afgesproken is dat het fabrieksterrein uiterlijk op 1 januari 2016 kaal en schoon moet worden opgeleverd.

Wat er gebeurt met de 58 personeelsleden is nog onduidelijk. Een deel wordt misschien overgeplaatst naar de productielocaties in Rotterdam (Europoort) en Antwerpen, maar het lijkt vast te staan dat er ontslagen zullen vallen.

Caldic Zevenbergen maakt voornamelijk formaldehyde. Er worden ook remvloeistoffen en koelmiddelen op basis van glycol samengesteld.

Het uitkopen van het bedrijf maakt deel uit van het plan Moerdijk MeerMogelijk. Volgens een aan dat plan gewijde website “wordt Zevenbergen veiliger en aantrekkelijker om te wonen en te leven als Caldic elders een plaats krijgt.”

In de lokale krant BN/De Stem geeft commissaris Joop van Caldenborgh aan dat hij eigenlijk helemaal niet uit Zevenbergen weg had gewild. “Ik heb lang mijn poot strak gehouden. Maar als de overheid plannen heeft dan moet je soms compromissen sluiten.” Dat compromis houdt onder meer in dat hij wél geld krijgt om te vertrekken, maar dat het bedrag onvoldoende is om elders een nieuwe fabriek van te bouwen.

Of hij dat echt erg vindt, zegt hij er helaas niet bij.

bron: BN/De Stem

Onderwerpen