Lanxess voorziet voorspoedig herstel bandenmarkt

Lanxess gaat alsnog beginnen met de bouw van een nieuwe butylrubberfabriek op Jurong Island bij Singapore. Een half jaar geleden verdwenen de plannen in de ijskast vanwege de crisis maar de markt trekt sneller aan dan gedacht, zo laat het Duitse chemieconcern weten.

De fabriek met een capaciteit van 100.000 ton polyisobuteen per jaar kost 400 miljoen euro. Daarmee is het de grootste investering die Lanxess ooit heeft gedaan sinds het vijf jaar geleden van Bayer werd afgesplitst.

De bouw start in mei dit jaar, en de inbedrijfname is gepland voor het eerste kwartaal van 2013. De grondstof isobuteen wordt geleverd door de plaatselijke Shell-raffinaderij.

In juni 2009 was het nog de bedoeling om de inbedrijfname tot ergens in 2014 uit te stellen. Maar Lanxess signaleert een voorspoedig herstel van de bandenmarkt. En butylrubber wordt vanwege de lage luchtdoorlatendheid vooral gebruikt voor banden, en dan met name binnenbanden en de binnenafdichting van tubeless-banden..

Verwacht wordt inmiddels dat de verkoop in 2011 alweer op het niveau van vóór de crisis zal zitten en dat de vraag daarna weer met 3 procent per jaar groeit, vooral omdat steeds meer Chinezen en Indiërs zich een auto kunnen veroorloven. Dan is het een kwestie van tijd voordat de twee huidige butylrubberfabrieken van Lanxess, in het Vlaamse Zwijndrecht en in het Canadese Sarnia, de vraag niet meer aan kunnen.

bron: Lanxess

Onderwerpen