Oekraïense wetenschapper zegt nergens last van te hebben

Waterige oplossingen van pure koolstofnanobolletjes zijn helemaal niet giftig. De vissen die er aan dood leken te gaan, gingen in feite heel ergens anders aan dood. Dat claimt chemicus G.V. Andrievsky, van het Instituut voor Monokristallen in Charkov (Oekraïne).

“We werken al tien jaar met die oplossingen en we hebben nooit enige huidirritatie gevoeld”, aldus Andrievsky tijdens een nanobolletjescongres, vorige maand in Sint Petersburg. Hij voegt er aan toe dat de bolletjes als antioxidanten werken en dus een positief biologisch effect zouden moeten hebben.

De toxiciteit van de bolletjes, die ook wel fullerenen of buckyballs worden genoemd, bleek een paar jaar terug uit een serie Amerikaanse publicaties. Toen werden hersenbeschadigingen geconstateerd bij vissen, die waren blootgesteld aan de bolletjes.

Andrievsky heeft een simpele verklaring. Om de oplossing te maken moet je de buckyballs eerst oplossen in een polair organisch oplosmiddel, in dit geval tetrahydrofuran. Die oplossing meng je vervolgens door het water. Achteraf krijg je de tetrahydrofuran er niet helemaal meer uit, en dát is het gif waar die vissen aan doodgingen.

Het zou tevens verklaren waarom de vissen geen beschadigingen aan de lever of de kieuwen lieten zien, wat je wel zou verwachten als buckyballs echt toxisch zijn.


Volgens Andrievsky zijn pure buckyballs derhalve totaal onschadelijk en hoeven ze dus niet te worden behandeld als chemisch afval.

bron: InformNauka

Onderwerpen