Extremisten profiteren van technologische vooruitgang

Een chemische of biologische terreuraanval begint een realistisch vooruitzicht te worden. Dat valt op te maken uit een rapport dat de Britse regering dinsdag naar het parlement heeft gestuurd. De conclusies lijken niet alleen van toepassing op de Britse eilanden maar op de hele Westerse wereld.

Volgens het rapport (pagina 40-41) profiteren terroristen van de technologische vooruitgang. En dan wordt niet zozeer de vooruitgang op chemisch en biologisch gebied bedoeld, maar die in de communicatietechnologie. Via internet kunnen kwaadwillende lieden veel sneller en gemakkelijker kennis nemen van de nieuwste technieken, zodat hun aanslagen ‘state of the art’ zijn.

Ook is het gemakkelijker geworden om gelijkgestemde zielen te bereiken: in 1998 waren er 12 websites van extremistische groepen bekend, inmiddels zijn het er al 4000.

En last but not least genereert een aanslag veel meer publiciteit dan vroeger. De beelden gaan in recordtijd de hele wereld over, en dat is precies waar het de daders om te doen is.

Het goede nieuws uit het rapport is de observatie dat Al Qaida als organisatievorm lijkt te zijn mislukt. Ze is er niet in geslaagd om de moslimwereld massaal achter zich te krijgen, en lijkt alleen nog enige toekomst te hebben in landen waar andere vormen van gezag min of meer ontbreken.

Voorspeld wordt dat de terroristen van de toekomst vooral lokale groepjes of zelfs eenlingen zullen zijn. Het slechte nieuws is dat die óók state-of-the-art-aanslagen kunnen plegen.

bron: The Guardian

Onderwerpen