Lekkende etheentransportleiding zorgt voor vuurwerk

Een grote brand op het terrein van chemiebedrijf Ineos in Dormagen heeft de bewoners van de noordelijke wijken van Keulen een paar spannende uren bezorgd. Ze moesten ramen en deuren gesloten houden omdat een enorme rookwolk hun kant op dreef.

Twee medewerkers van een supermarkt in de buurt moesten naar het ziekenhuis wegens oog- en huidirritatie. Enkele medewerkers van Ineos worden behandeld wegens een psychische shock.

De brand ontstond maandagmiddag toen de etheentransportleiding van Antwerpen naar Marl (in het Ruhrgebied) het begaf er hoogte van het Ineos-terrein (voorheen BP Innovene). De vijftien meter hoge steekvlam stak een voorraadtank met acrylonitril aan, waardoor de brand nog groter werd.

Vanwege de rook moesten een autoweg en een spoorlijn urenlang worden afgesloten en ontstond een chaos in de avondspits.

Die rook bleek echter niet al te gevaarlijk. Acrylonitril is uiterst giftig maar volgens deskundigen van Ineos is het overgrote deel direct opgebrand.

Uiteindelijk is de beschadigde sectie van de etheenpijpleiding afgesloten. Nadat alle resterende etheen was pgebrand, kon de brandweer in de buurt komen en met water de acrylonitriltank blussen.

bron: Handelsblatt, Rheinische Post

Onderwerpen