Nieuwe ceo neemt voorbeeld aan Exxon

Structuur, cultuur en gedrag van oliemaatschappij BP moeten grondig veranderen. Dat heeft de nieuwe ceo, Tony Hayward, aangekondigd in een interview in de Financial Times.

Hayward wil als eerste de bedrijfsprocessen wereldwijd standaardiseren. Nu lijken ze nog in elk land anders te werken. “Doing it your way is unacceptable”, zo waarschuwt Hayward zijn managers.

Zo gecentraliseerd als bij concurrent ExxonMobil hoeft het nou ook weer niet, maar Hayward heeft er wel bewondering voor: “There are sonmme things about Exxon that most people in the industry admire and the first one is their standard approach to things.”

Ook gaat het mes in het aantal managementlagen, en zullen er naar verwachting duizenden banen sneuvelen bij de ondersteunende diensten.

Eerder dit jaar werd Hayward de opvolger van Lord Browne, die kort voor zijn pensioen moest aftreden wegens een affaire met een schandknaap. Tot dan toe was Browne vereerd als de ‘Zonnekoning’ van het Britse bedrijfsleven.

Hayward veegt nu echter de vloer aan met het beleid van zijn voorganger, zij het tussen de regels door. Browne was misschien een briljant strateeg, maar hij was de grip op de bedrijfsprocessen kwijtgeraakt. De bedrijfsorganisatie is veel te complex, veel bedrijfsprocessen draaien verre van efficiënt en het moreel van de werknemers is beroerd, mede omdat goede prestaties nooit afdoende werde beloond.

Het heeft de afgelopen jaren al tot een paar ernstige ongelukken geleid, waaronder het lek raken van oliepijpen in Alaska en een ontploffing bij een raffinaderij in Texas die vijftien mensenlevens eiste. Financieel gaan de zaken ook niet best.

bron: Financial Times

Onderwerpen