Er lijkt verband te zijn tussen een lekkende bloed-hersenbarrière en de ziekte van Alzheimer. Het zou zomaar kunnen dat het een het andere veroorzaakt, schrijven Walter Backes en collega’s van de Universiteit Maastricht in het tijdschrift Radiology.

Voorlopig hebben ze alleen vastgesteld dát het zo is, door met MRI-scans te volgen in hoeverre een contrastvloeistof door die barrière lekte. Bij zestien mensen met een vroeg stadium van alzheimer bleek dat duidelijk sneller te gaan dan bij zeventien gezonde leeftijdgenoten.

Het lijkt zelfs of er een verband is tussen de mate van lekkage en de progressie van de ziekte, al is de onderzochte groep patiënten te klein om er al te harde conclusies aan te verbinden.

Het sluit intussen mooi aan op de recente ontdekking dat de amyloïde bèta-peptides, die de eiwitplaques vormen die alzheimer lijken te veroorzaken, eigenlijk zijn geëvolueerd om pathogenen in te kapselen die clandestien door de bloed-hersenbarrière zijn gedrongen. Kan goed kloppen dat dat proces uit de hand loopt wanneer die barrière lek is.

bron: Radiological Society of North America