Eten van soep uit blik verhoogt de hoeveelheid bisfenol A in je urine met een factor 10. Mogelijk zijn die blikken een veel grotere bedreiging voor de gezondheid dan flessen van polycarbonaat, melden onderzoekers van de Harvard School of Public Health in het Journal of the American Medical Association.

Het is ook niet zo’n wonder als je weet dat bisfenol A wordt gebruikt als monomeer voor de epoxyhars waarmee vrijwel alle blikjes van binnen worden bekleed. Maar het effect is wel veel groter dan op basis van eerder onderzoek mocht worden vermoed.

De onderzoekers hebben simpelweg 75 vrijwilligers gerecuteerd op de campus, die ze gedurende 5 dagen een dagelijkse portie van 350 ml groentensoep toedienden. De helft kreeg soep uit blik, de andere helft vers bereide soep waar geen blik aan te pas was gekomen.

Na afloop bleek de blikgroep gemiddeld 1.221 procent meer bisfenol A in de urine te hebben als de controlegroep.

Volgens de onderzoekers verdient het overweging om die blikken voortaan met wat anders te bekleden. In Japan is die conclusie trouwens al veel eerder getrokken.

En op verzoek van de chemische industrie vermelden wij er nog maar eens bij dat de schadelijkheid van bisfenol A voor de menselijke gezondheid nog steeds niet keihard is aangetoond, al wordt de berg aanwijzingen in die richting met de dag hoger.

bron: Harvard

Onderwerpen