Nederland en Vlaanderen vragen subsidie aan voor proeffabriek

De Nederlandse provincie Zeeland en de Belgische provincie Oost-Vlaanderen vragen samen 21 miljoen euro subsidie aan voor de bouw van een proeffabriek voor industriële biotechnologie in de zogeheten Kanaalzone, tussen Gent en Terneuzen. Zo willen ze de groeiende biobrandstofnijverheid in het gebied steunen.

Volgens de Zeeuwse gedeputeerde Marten Wiersma wordt het de eerste proeffabriek voor biotechnologie in Europa. “Tot nu toe moest de know how uit Amerika worden gehaald.”

Het idee is om de fabriek aan het Gentse eind van de Kanaalzone te bouwen, terwijl het ROC Westerschelde in Terneuzen de operators en ander personeel gaat opleiden. Wetenschappelijke ondersteuning komt uit Gent en Wageningen.

Nederland, Vlaanderen en Europa zouden elk eenderde van het bedrag moeten opbrengen. De EU-bijdrage schijnt al vrijwel rond te zijn, over het Nederlandse en Vlaamse geld moet nog uitgebreid worden vergaderd. Zo zouden in Nederland de provincie, de gemeente Terneuzen, havenschap Zeeland Seaports, energiebedrijf Delta én de ministeries van EZ en VROM moeten meebetalen.

Het geld zou de eerste drie jaar moeten dekken. Daarna moet het bedrijfsleven gaan dokken. De kans dat dat lukt lijkt vrij groot: in de Kanaalzone zijn steeds meer biobrandstofproducenten actief. Het Gentse uiteinde is zelfs al omgedoopt tot Ghent Bio Energy Valley, Terneuzen spreekt van een Biopark. Volgens Wiersma is er trouwens ook al belangstelling uit Antwerpen, Moerdijk, Duitsland en Frankrijk.

bron: Provinciale Zeeuwse Courant

Onderwerpen