Wereldwijde omzet passeert de 70 miljard

Vorig jaar hebben beursgenoteerde biotech-ondernemingen wereldwijd een totale omzet gerealiseerd van 73,4 miljard dollar, zo heeft Ernst & Young becijferd. Dat was 14 procent meer dan in 2005. De onderzoekers verwachten dat de sector nog voor 2010 boven de 100 miljard zal zitten.

De hoeveelheid kapitaal, die de sector uit de markt wist te halen, steeg nog veel harder: van 19,7 naar 27,9 miljard dollar. Van dat bedrag werd 5,4 miljard opgebracht door risico-investeerders, ook al een record. De rest kwam blijkbaar uit aandelenemissies.

Het succes vertaalt zich in de bedragen die grote farmabedrijven over hebben voor de overname van een veelbelovend biotechbedrijf. Bij een overname van meer dan 500 miljoen werd vorig jaar gemiddeld 60 procent premiebetaald bovenop de beurswaarde. Dat is meer dan tweemaal zo veel als in de periode 2003-2005.

Volgens Ernst & Young verschuift daarbij de belangstelling.Vroeger werden vooral bedrijven met ‘rijpe’ biotechnologie overgenomen, maar tegenwoordig zijn het vaak startups waarvan de technologie in een relatief vroeg ontwikkelingsstadium zit. Farmagiganten lijken daarmee te erkennen dat biotechnologische kennis steeds essentiëler wordt bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

bron: Reuters

Onderwerpen