Amerikaanse onderzoekers denken insecten te kunnen bestrijden met een extract van geraniumbloemblaadjes. Met name de Japanse kever (Popillia japonica Newman) kan er niet tegen, zo meldt entomoloog Chris Ranger, van het lab van de Agricultural Research Service (ARS) in Wooster, Ohio.

De kever in kwestie is in Europa nog vrijwel onbekend maar in andere delen van de wereld een ware plaag. Hij vreet de bladeren van zo’n 300 verschillende plantensoorten, variërend van siergewassen tot groente en fruit.

 

In het ARS-blaadje Agricultural Research (pagina 18) meldt Ranger dat de kevers 30 minuten na consumptie van geraniumbloemblaadjes op hun rug rollen, langzaam trekkend met hun poten en voelsprieten. In het lab gaat de verlamming binnen 24 uur vanzelf over, maar in de natuur is de kever tegen die tijd allang opgevreten.

 

Het effect is in de jaren 20 van de vorige eeuw al beschreven, maar sindsdien is er nooit meer iets mee gedaan.

 

Samen met chemicus Ajay Singh (Rutgers University, New Jersey) probeert Ranger nu te achterhalen wat precies de actieve stoffen in de bloemblaadjes zijn. Voor zover wij weten is er nog geen officiële publicatie uitgerold.

 

bron: USDA

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen