Betaalbare bio-brandstofcel loopt op cellulose

Amerikaanse studenten hebben een prototype gebouwd van een brandstofcel die elektriciteit maakt uit cellulose. Ze denken hem uiteindelijk zo goedkoop te kunnen bouwen dat hij geschikt is om mobieltjes op te laden in derdewereldlanden zonder elektriciteitsnet.

Met de ‘BioVolt’ wonnen de studenten van het MIT onlangs de eerste prijs (5000 dollar) in een door Dow Chemical gesponsorde wedstrijd. Het prototype doet zes maanden over het opladen van één mobieltje, maar de studenten denken dat het door procesoptimalisatie uiteindelijk een factor 100 meer stroom moet kunnen leveren.

In de BioVolt breken anaerobe bacteriën cellulose af tot suikers, die ze vervolgens oxideren. De vrijkomende elektronen gaan naar een grafietanode, de protonen passeren een selectief membraan en reageren bij de kathode met elektronen en zuurstof tot water.

De grote winst zit in het feit dat aan die laatste reactie geen platinakatalysator te pas komt, maar een goedkoper materiaal. Welk materiaal precies, willen de studenten niet kwijt om dat de octrooiaanvraag nog loopt.

Al met al denken ze slechts twee dollar aan materialen kwijt e zijn wanneer de brandstofcellen in grote hoeveelheden worden gebouwd.

bron: newscientist.com

Onderwerpen