De meeste etenswaren in de VS zijn verontreinigd met bisfenol A, maar de concentratie zit ruim beneden de gevarengrens. Dat stellen Arnold Schecter en collega’s (University of Texas) in het tijdschrift Environmental Science and Technology.

Voor zover bekend is het de eerste wetenschappelijke studie die ooit is gedaan naar het vóórkomen van bisfenol A in eten. De onderzoekers pleiten er voor om hun bescheiden steekproef nog eens te herhalen, maar an met een veel groter aantal producten.

 

De onderzoekers kochten 105 soorten voedsel in de supermakt, variërend van verse waar tot blikjes en eten in plastic. Met gevoelige gaschromatografische en massaspectrometrische technieken wisten ze bisfenol A aan te tonen in 63 van de monsters. De gevonden concentraties varieerden van 0,23 tot 65,0 nanogram per gram voedsel.

 

Bisfenol A wordt er van verdacht op diverse manieren de gezondheid te schaden, al moet het keiharde wetenschappelijke bewijs daarvoor nog worden geleverd. Zowel de Amerikaanse voedselautoriteit FDA als de Europese EMA gaan er voorlopig van uit dat inname van 50 microgram bisfenol A per kilo lichaamsgewicht en per dag nog nét toelaatbaar is. Om dat te halen zou je dus zelfs van het voedsel met de hoogste bisfenol A-concentratie (ingeblikte boontjes van Del Monte, om precies te zijn) nog een kilo of 80 per dag moeten eten.

 

Opvallend was overigens dat de gevonden concentratie meer met de pH van het voedsel lijkt samen te hangen dan met de verpakking. Een pH van 5 blijkt het ongunstigst. Maar hoewel je bisfenol A vooral in het blikvoer zou verwachten (vanwege de coating van de blikjes) bleek het ook in plastic bakjes met voorgekookte spaghetti en in verse kalkoen te zitten.

 

bron: C&EN

Onderwerpen