Grafeen garneren met organische uitsteeksels is een kwestie van voorzichtig aanduwen. Helemaal niet moeilijk, beweren Amerikaanse onderzoekers in JACS.

Ze maken daarbij gebruik van de wetenschap dat grafeen in wezen ook een polycyclisch koolwaterstofmolecuul is, zij het érg groot en met érg weinig waterstof. Erg reactief is het niet maar eerder toonden anderen al aan dat grafeen onder bepaalde omstandigheden gevoelig is voor een Diels-Alderreactie. En zulke cycloaddities willen nog wel eens worden gekatalyseerd door mechanische druk.

Je voorziet je AFM-microscoop dus van een rubber tip en doopt die in cyclopentadieen. Even tegen je grafeenoppervlak aandrukken en klaar.

Als je je cyclopentadieen van tevoren voorziet van een fluorescente zijgroep, kun je zien dat het is gelukt. De onderzoekers zijn er al in geslaagd om een grafeenoppervlak te bedrukken met fluorescente puntjes, op een paar micrometer van elkaar.

De volgende stap is om aan dat cyclopentadieen ándere zijgroepen te hangen, die bijvoorbeeld werken als biologische sensor. Wordt vervolgd.

bron: C&EN

Onderwerpen