Nederlandse afvaardiging naar Cambridge bekend

Bas Koenders uit Apeldoorn heeft de 30e Nationale Scheikundeolympiade gewonnen. Volgende maand mag hij mede namens het Gymnasium Apeldoorn de Nederlandse kleuren verdedigen tijdens de 41st International Chemistry Olympiad in Cambridge, Engeland.

Als tweede eindigde Tim Evers (College Den Hulster, Venlo). Lianne Jansen (CS Vincent van Gogh, Assen) en Alex Blokhuis (Pleincollege van Maerlant, Eindhoven) eindigden op een gedeelde derde plaats. Zij mogen eveneens naar Cambridge.

Voor alle vier de prijswinnaars geldt dat ze in aanmerking komen voor een studiebeurs van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) als ze na dit avontuur daadwerkelijk scheikunde gaan studeren.

De finale van de Nationale Scheikundeolympiade had de afgelopen week plaats bij het Shell Technology Centre Amsterdam. Hij omvatte theorie- en praktijklessen op het gebied van organische chemie, anorganische analyse, fysische chemie, kinetiek en coördinatiechemie, kwantumchemie en spectrometrie. Ter afsluiting kregen de 20 finalisten een theorie- en een practicumtoets voorgeschoteld.

De jaarlijkse olympiade is onder meer bedoeld om aandacht te vragen voor bèta in het algemeen en chemie in het bijzonder. Er waren dit jaar bijna 1700 deelnemers, die tijdens twee schriftelijke voorrondes werden uitgeselecteerd.


Het evenement is een initiatief van Stichting Leerplanontwikkeling (SLO), met steun van het ministerie van OC&W, de VNCI, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) en uiteraard de KNCV.

bron: SLO

Onderwerpen