Minder uitstoot, meer duurzame energiebronnen en minder afhankelijkheid van diverse Russen bepleit

In 2020 moet minstens 20% van het Europese energieverbruik uit duurzame bronnen komen. Nu is dat nog minder dan 7%. Europa moet zich tevens eenzijdig vastleggen op een reductie van de CO2-uitstoot met 20% in 2020, en alle geïndustrialiseerde landen van de wereld uitdagen om daar minstens 30% van te maken. Dat zijn de kernpunten van de nieuwe Europese energiestrategie die woensdagmiddag is onthuld door José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie.

Het strategierapport zal in maart worden besproken tijdens een EU-top in Duitsland.

“We hebben nieuw beleid nodig om tegemoet te komen aan een nieuwe realiteit. Beleid dat het concurrentievermogen van Europa zeker stelt, ons milieu beschermt en onze energievoorziening zekerder maakt”, aldus Barroso. “Europa moet de wereld leiden naar een nieuwe, of beter misschien een post-industriële revolutie, de ontwikkeling van een low-carbon economy.”

Het rapport bevat geen hard pleidooi voor kernenergie maar wijst er wel op dat het zonder kerncentrales extra moeilijk wordt om de doelstellingen te halen.

De plannen dienen niet alleen om de opwarming van het Europese klimaat tot maximaal twee graden Celsius te beperken. Ze moeten ook zorgen dat Europa voor haar energievoorziening minder afhankelijk wordt van politiek instabiele regio’s. Momenteel importeert Europa de helft van haar energie, en uit het strategierapport blijkt dat in 2030 65% zal zijn. De olieruzie tussen Rusland en Wit-Rusland heeft de afgelopen dagen nog eens duidelijk gemaakt hoe riskant dat is.

Het rapport bevat tevens plannen om de Europese energiemarkt helemaal open te gooien, zodat consumenten in alle lidstaten kunnen shoppen voor hun elektriciteit. Ook wordt gepleit voor het opsplitsen van energiegiganten.

bronnen: BBC News, Volkskrant.nl

Onderwerpen