Minstens 2,5 km onder de oceaanbodem zitten nog bacteriën in de rotsen. Door zich maar eens in de 10.000 jaar te delen houden ze het daar al minstens 100 miljoen jaar uit, zo werd onthuld tijdens het Goldschmidt-congres voor geochemici in Florence.

Er is al geopperd dat deze organismen misschien wel bezig zijn de hele chemie van de aardbol van binnenuit te veranderen, al moet dat dan wel v - e - r - s - c - h - r - i - k - k - e - l - i - j - k l - a - n - g - z - a - a - m gaan.

De ontdekking is te danken aan het Integrated Ocean Drilling Program, dat de bacteriehoudende rotsmonsters naar boven heeft gehaald.

Volgens de ontdekkers zijn de micro-organismen extreem schaars: in een theelepeltje sediment zitten er een stuk of duizend. Ze hebben ook virussen aangetroffen, in aantallen die en factor 10 hoger liggen, maar ze snappen eigenlijk niet hoe die zichzelf kunnen handhaven als er zo weinig microben voorhanden zijn om op te parasiteren.

Onduidelijk is ook waar al deze organismen hun energie vandaan halen - en er is al gemopperd dat eens in de 10.000 jaar delen meer aan een zombie dan aan een levend wezen doet denken.

Maar de meest voor de hand liggende vraag is wat je allemaal vindt als je nog dieper boort. En wat zou je eigenlijk vinden als je de boor op Mars neerzet?

bron: BBC News

Onderwerpen