Ont-spoorde bacterie beter te bestrijden

Om de sporen van de voedselbedervende bacterie Bacillus cereus effectief te bestrijden moet je ze eerst een chemische prikkel geven waardoor ze ‘wakker worden’ en weer in een volwaardige bacterie veranderen. Dat betoogt de Wageningse onderzoeker Luc Hornstra in het proefschrift, waarop hij maandagmiddag 3 september hoopt te promoveren.

B. cereus is een ware plaag binnen de voedingsmiddelenindustrie. Hij kan zichzelf namelijk veranderen in een biologisch inactieve spore die bestand is tegen hitte, droogte, chemicaliën en straling. Wanneer de schoonmaakploeg vertrokken is, verandert de spore rustig weer in een bacterie.

Hornstra heeft nu ontdekt dat de spore wordt gewekt door zeven ‘kiemingsreceptoren’. Die eiwitten reageren op de aanwezigheid van verschillende voedingsstoffen. De sterkste prikkel die je kunt geven is een combinatie van inosine en een vrij aminozuur (L-alanine).

Het levert een methode op waarmee de voedingsindustrie haar stalen procesapparatuur van de sporen kan ontdoen. Behandel de oppervlakken eerst met inosine en L-alanine zodat alle reeds aanwezige sporen weer in bacteriën veranderen, en ga er meteen daarna overheen met de gebruikelijke reinigings- en sterilisatietechnieken.

bron: Wageningen Universiteit

Onderwerpen