Tomaten waren mogelijk dwaalspoor

Mexicaanse jalapeñopepers, en niet tomaten, zijn waarschijnlijk de oorzaak van de golf van salmonellabesmettingen die de VS de afgelopen maanden heeft overspoeld. Dat stelt de voedselautoriteit FDA nadat ze op één jalapeño exact dezelfde bacteriestam heeft aangetroffen die eerder minstens 1.294 Amerikanen aan de schijterij hielp.

De FDA vertrouwt de tomaten nog steeds niet helemaal, maar begint wel te vermoeden dat ze al die tijd op een dwaalspoor heeft gezeten.

De salmonellabesmettingen begonnen ergens in april. Ondervraging van de eerste groep patiënten leerde dat ze bijna allemaal rauwe tomaten hadden gegeten. Vandaar dat de FDA groot alarm sloeg en de consumptie van die tomaten afraadden. Verschillende fastfoodketens haalden daarop alle tomaten van het menu, en Amerikaanse tomatentelers zaten met de handen in het haar

Het gekke was echter dat er steeds nieuwe ziektegevallen bleven bijkomen. Ook kon de FDA nergens een besmette tomaat vinden, ondanks uitgebreide speuracties.

In een pakhuis in McAllen, Texas, is een week geleden echter een peper aangetroffen die wél besmet was. En nu realiseert de FDA zich ineens dat een goede salsa meer ingrediënten bevat dan alleen tomaten.

Inmiddels is de FDA er redelijk zeker van dat er géén verband is met jalapeños die in de VS zijn geoogst. De besmette peper was afkomstig van een grote boerderij in Mexico. Het FDA-onderzoek spitst zich nu toe op de klanten van die farm. Er zou al een verband zijn gevonden met diverse clusters van ziektegevallen.

Onderzocht wordt nog wel of de salmonella-uitbraak nu echt in zijn geheel is verklaard, of dat de tomaten er tóch nog iets mee te maken hebben.

bron: Associated Press

Onderwerpen