Krachtvoer bevat meer dan op etiket staat

Rijstzemelen (‘rice bran’) bevatten niet alleen antioxidanten, vitamines, sporenelementen en vezels, maar ook gevaarlijk veel arseen. Het is dus misschien niet zo’n goed idee om er krachtvoer voor arme negerkindertjes en Westerse gezondheidsfreaks van te maken, zo stellen Schotse onderzoekers in het tijdschrift Environmental Science and Technology.

Volgens de Schotten mogen dergelijke producten nu alleen maar worden verkocht omdat er bijna nergens normen bestaan voor het maximale arseengehalte van voedingsmiddelen. In China, het enige land dat die normen wél wettelijk heeft vastgelegd, zou de verkoop illegaal zijn.

Zemelen blijven over wanneer zilvervliesrijst wordt ‘geslepen’ tot witte rijst. Dat er in die zemelen belangrijke voedingsstoffen zitten, is al meer dan honderd jaar bekend. Dat de rijstplant er tevens zijn overtollige arseen in vastlegt, is ook niet nieuw. Maar niemand heeft zich ooit gerealiseerd hoe veel arseen dat is.

Tot voor kort was dat geen probleem omdat de zemelen (wereldwijd 60 miljoen ton per jaar) vrijwel altijd werden weggegooid. Maar de laatste jaren begint men zich te realiseren dat het een waardevolle voedingsbron kan zijn. In de VS en Europa worden er voedingssupplementen van gemaakt, en in het kader van hulpprogramma’s worden instantzemeldrankjes uitgedeeld aan ondervoede kinderen in landen als Malawi en Guatemala.

De Schoten hebben monsters rijst uit China en Bangladesh nu zelf gepeld en de verschillende fracties geanalyseerd. Resultaat: bruine rijst bevat 0,76 mg anorganisch arseen per kilo, wite rijst 0,56 mg, en de zemelen maar liefst 3,3 mg.

Vervolgens hebben ze via internet een aantal gezondheidsproducten op basis van zemelen besteld. Die bevatten 0,48 tot 1,16 mg anorganisch arseen per kilo. Ter vergelijking: de Chinese veiligheidsnorm ligt op 0,15 mg.

Of deze hoeveelheden arseen echt kwaad kunnen, staat wetenschappelijk niet vast. Maar de onderzoekers suggereren om voortaan het zekere voor het onzekere te nemen en zemelen van andere granen te gaan verstrekken. Die bevatten een factor tien minder arseen, maar evenveel andere voedingsstoffen.

bron: NewScientist

Onderwerpen