Kakkerlakkenhersens bevatten stoffen die dodelijk zijn voor diverse bacteriën, waaronder MRSA en pathogene E.coli-stammen. Het zou de basis kunnen zijn voor een nieuwe generatie antibiotica, zo meldden postdoc Simon Lee (University of Nottingham, Engeland) tijdens het herfstcongres van de Society for General Microbiology.

Tot nu toe hebben Lee en zijn begeleider Naveed Khan uit hersenweefsel van kakkerlakken en treksprinkhanen 9 verschillende moleculen geïsoleerd, die onschadelijk zijn voor menselijke cellen maar giftig voor E.coli en methicillineresistente S.aureus.

 

Van die laatste soort legde tijdens de eerste tests meer dan 90 procent het loodje. Volgens Lee een prima resultaat, zeker wanneer je bedenkt dat hij de stoffen sterk had verdund.

 

Met andere schadelijke geslachten, zoals Acinetobacter, Pseudomonas en Burkholderia, worden nog proeven gedaan.

 

Gehoopt wordt dat uit de kakkerlakken een alternatief valt te destilleren voor de huidige antibiotica, waar steeds meer bacteriën tegen bestand zijn. De farmaceutische industrie heeft op dit gebied bedroevend weinig in de pijplijn zitten, dus elke aanvulling is welkom.

 

Volgens Lee is het geen wonder dat insecten een eigen verdediging tegen bacteriën hebben ontwikkeld, gezien de onhygiënische leefomgeving waarin ze leven.

 

bron: BBC News

Onderwerpen