Koperhoudende hars schiet met vrije radicalen

Amerikaanse onderzoekers werken aan een simpel en goedkoop systeem om water te ontdoen van bacteriën en toxines. Met besmet water uit New Orleans werkt het alvast prima, zo melden ze binnenkort in het tijdschrift Environmental Pollution.

Het systeem is een variant op de Fenton-reactie. Hierbij katalyseren metaalionen de opsplitsing van waterstofperoxide onder vorming van hydroxylradicalen. Die zijn uiterst agressief voor organisch materiaal: toxines worden afgebroken en de celmembranen van micro-organismen slaan lek.

Het metaal is in dit geval koper. De koperionen worden ingebouwd in een kunstharsfolie, die je in het vervuilde water hangt. Toevoeging van een beetje waterstofperoxide doet de rest.

Na de behandeling is het water nog niet per se drinkbaar, maar het kan in elk geval geen kwaad meer als je het op je huid krijgt.

De onderzoekers hebben het uitgeprobeerd met water, dat na orkaan Katrina inde kanalen van New Orleans was achtergebleven. Na vijftien minuten waren alle bacteriën in het water dood.

De afbraak van toxines werkt nog niet optimaal, en vervuiling van het water met koper is nog een probleem. De onderzoekers hopen binnen vijf tot zeven jaar een product te hebben dat ze ter beschikking kunnen stellen aan hulpdiensten. Het idee is om het in te zetten bij rampen, om de kans op epidemieën door besmet water te verkleinen.

bron: National Science Foundation

Onderwerpen