Robotstofzuigers zijn handig gereedschap bij het zoeken naar antraxsporen na een biologische aanslag. Ze kunnen veel grotere oppervlakken bemonsteren dan menselijke hulpdiensten en met een beetje aanpassing zuigen ze net zo zorgvuldig, melden onderzoekers van het Amerikaanse Environmental Protection Agency.

In het tijdschrift Environmental Science and Technology beschrijven ze hoe ze de prestaties van vijf stofzuigende huishoudrobots hebben vergeleken. Er zaten drie droge zuigers bij, een natte zuiger en een natte dweilmachine.

De eerste drie lieten ze los in een kamertje met een tapijttegel waarop ze sporen hadden gestrooid van Bacillus atrophaeus, een familielid van de antraxbacterie. De prestaties werden vergeleken met die van de traditionele monsternameprocedure voor tapijt, die werkt met een zuigmond die door een mens wordt vastgehouden. De zuigprestaties van de drie robots kwamen uit op respectievelijk 26, 162, en 92 procent van die van de mens.

In een ander kamertje strooiden ze de sporen uit op laminaat. Hier konden ze ook de ‘natte’ apparaten uittesten, en de prestaties vergelijken met die van de voor gladde vloeren gebruikelijke natte spons. Ze scoorden respectievelijk 8, 11, 2, 32 en 62 procent, wat dus duidelijk ruimte voor verbetering open laat.

Er moet wel bij worden aangetekend dat de onderzoekers niet lijken te mikken op het totaal verwijderen van de sporen, maar louter op het aantonen dat ze er zijn en dat er dus daadwerkelijk sprake is van een aanslag.

bron: C&EN

Onderwerpen