Pinda- of melkallergie is wellicht te verhelpen door het immuunsysteem te trainen met ‘gesuikerde’ versies van de eiwitten in kwestie. Bij muizen werkt het alvast, zo melden onderzoekers van Johns Hopkins School of Medicine (VS) op de website van Nature Medicine.

Shau-Ku Huang en Yufeng Zhou ontdekten dat bepaalde dendritische immuuncellen in de lamina propria, een onderdeel van het darmslijmvlies, beschikken over een receptor die specifieke suikers bindt. Waar deze SIGNR1-receptoren precies voor dienen is nog onduidelijk.

 

Het idee is nu om eiwitten, die een allergische reactie geven, te voorzien van een aantal van die suikers. Van die gemodificeerde eiwitten dien je een kleine hoeveelheid oraal toe aan de paitënt. Dankzij de suikers blijven die eiwitten ‘hangen’ in het immuunsysteem, dat vervolgens geen andere keuze heeft dan er maar aan te wennen. Dzo opgebouwde tolerantie zou dan met een beeetje geluk ook moeten gelden voor het oospronkelijke, ongemodificeerde eiwit.

 

De obnderzoekers hebben dit uitgeprobeerd met muizen die allergisch waren voor het voedingseiwit BSA. Ze dienden die muizen een BSA-variant met 51 extra mannosidegroepen toe, en wisten inderdaad de BSA-allergie een heel eind terug te dringen.

 

Of het ook werkt bij mensen, is nog niet uitgeprobeerd.

 

bron: Johns Hopkins

Onderwerpen