Amsterdam krijgt een topinstituut voor stedelijke innovatie. De TU Delft, Wageningen UR en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben de competitie gewonnen die begin dit jaar werd uitgeschreven door de gemeente, zo werd vrijdag bekend.

Voor het plan is 20 tot 50 miljoen euro beschikbaar uit de gemeentekas. Uiteraard moeten de deelnemers zelf ook het nodige inbrengen.

Volgens juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf stak het ‘Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions’ duidelijk uit boven de overige vier plannen die de eindronde haalden. Een daarvan, NexusLabs, had zich overigens al teruggetrokken in de hoop meer te kunnen bereiken door met de gemeente te overleggen buiten de competitie om.

Het idee is dat kennisinstituten, bedrijven, gemeenten en bewoners binnen het nieuwe instituut gaan samenwerken op het gebied van water, energie, afval, voedsel en data. Een aantal partijen zijn al gestrikt als partner, waaronder Shell, Accenture, Alliander, Cisco, IBM, Schiphol, KPN en TNO.

“Het winnende voorstel voegt echt iets nieuws toe en verbindt de stad met waardevolle toegepaste technologische kennis uit binnen- en buitenland”, aldus Dijkgraaf. “De betrokken partijen hebben de ambitie én potentie om dit instituut uit te laten groeien tot de wereldtop.”

De komende maanden worden de plannen nader ingevuld. Zo moet nog een locatie worden gekozen. Het science park in de Watergraafsmeer ligt voor de hand maar ook het marineterrein op Kattenburg, vlakbij science center Nemo, is in beeld.

De gemeente sluit zelfs niet uit dat er in een later stadium toch weer zal worden gepraat met de overige finalisten.

bron: gemeente Amsterdam

Onderwerpen