UvA beste Nederlandse universiteit volgens The Times

De Universiteit van Amsterdam is de op 47 na beste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de vierde editie van de THES-QS World University Rankings, die vandaag zijn verschenen in het Times Higher Education Supplement.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse universiteit de top-50 haalt. Vorig jaar stond de UvA op 69.

De een na beste Nederlandse universiteit is volgens dit lijstje de TU Delft op 63. Daarna volgen Leiden op 84, Utrecht op 89, Maastricht op 111, Eindhoven op 130, Wageningen op 148, de Erasmus op 163, Groningen op 173, Twente op 185 en Nijmegen op 195.

Het bureau Quacquarelli Symonds, dat de lijst jaarlijks samenstelt, heeft de criteria iets bijgesteld. Dat leidt tot opvallende verschuivingen. Harvard, Cambridge, Oxford en Yale behouden de eerste vier plaatsen. Maar University College London stijgt bijvoorbeeld van de 25e naar de 9e plaats, de University of Hong Kong gaat van 33 naar 18, King’s College London van 46 naar 24 en Osaka University van 70 naar 46.

Omgekeerd duikelt het MIT van 4 naar 10, Berkeley van 8 naar 22, de National University of Singapore van 19 naar 33 en Peking University van 14 naar 36.

Dat de kwaliteit van al deze universiteiten binnen één jaar zo sterk is gestegen of gedaald, lijkt bijzonder onwaarschijnlijk. Conclusie: de verschillen binnen de top-50 zijn zo minimaal dat er niets voor nodig is om een flink eind te stijgen of te dalen (dan is het dus helemaal een eer om bij de club te horen, gefeliciteerd UvA!)

Of die ranking deugt niet, natuurlijk.

bron: The Times

Onderwerpen