De Amerikaanse voedselautoriteit FDA wil de aanwezigheid van transvetten in voeding vrijwel onmogelijk maken. Voorspeld wordt dat dat 20.000 hartaanvallen en 7.000 doden per jaar scheelt.

Het voorstel, dat nu voor advies op tafel ligt, komt er op neer dat ‘geharde’ plantaardige oliën (partially hydrogenated oils, PHO’s) hun ‘generally recognized as safe’-status (GRAS) verliezen. Dat betekent dat fabrikanten voortaan wetenschappelijk moeten bewijzen dat consumptie van deze PHO’s, die verreweg de belangrijkste bron van transvetten in voeding vormen, geen gevaar oplevert voor de gezondheid.

En dat wordt lastig, gezien de overweldigende wetenschappelijke consensus over de stelling dat transvetten juist wél slecht zijn voor je hart.

De consumptie van transvetten is in de VS overigens al veel lager dan vroeger. Vooral de sinds 2006 geldende verplichting om transvetgehaltes op het etiket te zetten, heeft het gewenste psychologische effect gehad. Geschat wordt dat de transvetconsumptie van Amerikanen sindsdienis afgenomen van 4,6 naar één gram per dag. Zelfs McDonalds zag zich gedwongen om over te schakelen op transvetzuurvrij frituurvet, in elk geval in de VS, ondanks de vrees dat de klanten het verschil zouden proeven.

In de meeste Europese landen wordt het vermijden van transvet voorlopig nog aan het gezonde verstand van de consument overgelaten.

bron: FDA, New York Times

Onderwerpen