Onderzoekers in de VS hebben een nieuwe antibioticaklasse ontdekt, meldt Nature Microbiology . Deze antibiotica, de ‘malacidines’, kunnen ook bacteriën bestrijden die resistent zijn tegen het laatste redmiddel-antibioticum, vancomycine.

In een publicatie van vorige week probeerden wetenschappers de bijwerkingen van vancomycine te verminderen. Om vancomycineresistente bacteriën te bestrijden, zoeken onderzoekers naar nieuwe antibiotica. Een analyse van ruim 2000 grondmonsters heeft nu een nieuwe antibioticaklasse opgeleverd.

Malacidines verstoren de celwandsynthese van grampositieve bacteriën. In aanwezigheid van calciumionen (Ca2+) binden de malacidines aan ‘lipid II’, een molecuul dat dwarsverbindingen maakt in het peptidoglycaannetwerk van de bacteriële celwand. Wat de malacidines hier precies doen, is nog onbekend. We weten wel dat de bacteriële celwand instabiel wordt en dat de bacteriën doodgaan. Hoewel de malacidines aan hetzelfde molecuul binden als vancomycine, zijn vancomycineresistente bacteriën niet opgewassen tegen de malacidines.

De bacteriën die tot nu toe in het lab gekweekt zijn, maken geen malacidines. Daarom is deze ontdekking niet eerder gedaan. De groep van Sean Brady heeft in grondmonsters naar genen gezocht die lijken op genen die nodig zijn voor productie van antibiotica. Vervolgens zijn de genen in een kweekbare bacterie geplaatst en zijn de antibiotica gemaakt, gezuiverd en geanalyseerd. Daarna zijn de antibiotica getest op bacteriën.

Tot nu toe zijn de malacidines getest op verschillende bacteriekweken en op een MRSA (meticilline resistente Staphylococcus aureus) –huidinfectiemodel in een rat. Deze experimenten geven een indicatie van de werkzaamheid van antibiotica, maar zeggen niets over bijvoorbeeld bijwerkingen in mensen.

Nu moeten onderzoekers kijken naar manieren om malacidines te maken in het lab. Vervolgens moeten deze nieuwe antibiotica uitgebreid worden getest.

Bron: Nature Microbiology