Angst voor borstkanker biedt winstkansen

Myriad Genetics gaat via tv-spotjes vrouwen oproepen om zichzelf te laten screenen op erfelijke aanleg voor borstkanker. Het biotechbedrijf spreekt van een ‘public awareness campaign’. Critici noemen het paniekzaaien.

Myriad produceert tests om de beruchte ‘borstkankergenen’ BRCA1 en BRCA2 te checken. Mutaties in die genen leiden tot een zeer hoge kans op borst- en eierstokkanker. Maar slechts 1 op de 400 vrouwen heeft zo’n mutatie, en zeker 90 procent van alle borsttumoren heeft niets met die genen te maken. Vandaar dat doktoren tot nu toe altijd het advies kregen om alleen vrouwen te testen met een duidelijke geschiedenis van borstkanker in de familie.

Myriad wil echter graag de omzet verhogen. De tests kosten 3.120 dollar per stuk. Vandaar de tv-spotjes die in New York, Hartford, Bioston en Providence zullen worden uitgezonden tijdens veelbekeken programma’s als Dr.Phil en de Oprah Winfrey Show.

Vijf jaar terug heeft Myriad dezelfde spotjes al eens uitgeprobeerd in Denver en Atlanta. De gratis infolijn werd prompt 38 keer vaker gebeld dan anders. Het aantal bestelde tests steeg met 30 procent.

De test is alleen via de huisarts te bestellen. Maar de critici zien aankomen dat veel huisartsen te weinig kennis hebben op het gebied van genetische tests, en dat ze door hun bange patiënten onder druk zullen worden gezet om er eentje te bestellen wanneer dat eigenlijk niet nodig is.

Myriad houdt intussen vol dat dat misschien vijf jaar geleden zo was maar dat de tijden zijn veranderd.

bron: New York Times

Onderwerpen