AkzoNobel Specialty Chemicals heet voortaan Nouryon. Dat is dinsdagochtend officieel bekendgemaakt, even nadat De Telegraaf en het Financieele Dagblad de naam al hadden onthuld. Ze citeerden daarbij uit een brief, die maandag is verstuurd aan het personeel.

Your partner in essential chemistry for a sustainable future, luidt het motto.

De naam Nouryon verwijst losjes naar Noury & Van der Lande, een van de oudste chemische bedrijven in Nederland. Noury ging uiteindelijk op in het Akzo-concern en is dus min of meer te beschouwen als oervader van Nouryon.

De naamswijziging volgt op de verkoop van de chemietak aan de Amerikaanse investeerder Carlyle (87 %) en het Singaporese staatsfonds GIC (13 %), voor € 10,1 miljard. Die transactie werd begin vorige week definitief afgerond, na goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

Na aftrek van schulden en andere verplichtingen blijft van het aankoopbedrag € 7,5 miljard in contanten over. Dat geld wordt grotendeels uitgekeerd aan de aandeelhouders van het restant van AkzoNobel. Die hadden vorig jaar gehoopt te cashen dankzij concurrent PPG, die ongevraagd het hele AkzoNobel-concern wilde overnemen. Het AkzoNobel-management lag dermate dwars dat PPG er uiteindelijk van afzag. Ter compensatie voor de misgelopen winst werd Specialty Chemicals in de etalage gezet.

In de brief stelt de nieuwe ceo Charles Shaver dat Nouryon (9.000 werknemers en € 5 miljard omzet) ‘als onafhankelijk bedrijf een kans heeft vooruitgang te versnellen en het volledige potentieel te ontketenen.’ Hij zou hebben beloofd strategische investeringen te doen, al wordt dat in het officiële persbericht niet met zoveel woorden gezegd. Ook de Carlyle-directie zegt zoiets van plan te zijn.

Het Financieele Dagblad plaatst daar wel de kanttekening bij dat Carlyle € 6,5 miljard van het aankoopbedrag heeft doorgeschoven naar Nouryon als schuld op de balans. Bovendien heeft Carlyle bedongen dat het bedrijfsonderdelen mag verkopen en de winst in eigen zak mag steken, zonder dat die schuld daardoor afneemt. Een uitkleedscenario behoort dus ook nog tot de mogelijkheden.

bron: Telegraaf, FD