Abbott Laboratories splitst zichzelf in tweeën. De afdeling ‘research-based pharmaceuticals’ gaat verder als zelfstandige beursgenoteerde onderneming, zo maakte het bedrijf vandaag (woensdag) bekend.

In een persbericht meldt Abbott dat besloten is tot splitsing omdat ‘the two companies have evolved into distinct investment and business opportunities’. Het zou kunnen betekenen dat men duidelijkheid wil scheppen voor de aandeelhouders. Waarschijnlijker is dat het de verkoop van de farmatak aan een concurrent moet vergemakkelijken. De sluiting van het R&D-lab in Weesp deed al vermoeden dat het met die farmatak niet helemaal gaat zoals het gaan moet.

De ‘research-based pharmaceuticals’ (nieuwe medicijnen met intacte octrooibescherming, dus), zijn momenteel nog wel goed voor een jaaromzet van een kleine 18 miljard dollar. Volgens Abbott is de pijplijn nog aardig gevuld met nieuwe ontwikkelingen. Na de verzelfstandiging zal deze tak worden geleid door Richard Gonzalez, die nu nog executive vice president Global Pharmaceuticals is.

De nieuwe bedrijfsnaam is nog niet bekend gemaakt; misschien hoopt Abbott wel dat de verkoop zo snel tot stand komt dat men zich de kosten van het marketingbureau kan besparen.

Het gedeelte dat Abbott blijft heten, concentreert zich op generieke medicijnen (waarvan het octrooi al is verlopen, dus), medische apparatuur, diagnostica en voedingsingrediënten. Deze activiteiten genereren 22 miljard aan omzet. De leiding blijft in handen van de huidige ceo Miles White.

bron: Abbott, De Telegraaf

Onderwerpen