Abbott Laboratories zet het mes in de activiteiten van het voormalige Solvay Pharmaceuticals. Bij de vestiging in Weesp (ooit bekend als Philips Duphar) verdwijnen 500 banen, waaronder alle R&D-functies. In Olst vallen voorlopig geen ontslagen, zo heeft Abbott dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Blijkens het persbericht worden de Weesper researchprogramma’s deels gestopt en deels ‘ondergebracht bij andere R&D-locaties’. Het celkweek-vaccinprogramma wordt stopgezet. De klassieke vaccinproductie op basis van kippeneieren blijft wel bestaan, net als een aantal andere bestaande productielijnen.

 

Het is de tweede grote klap voor de Nederlandse farma-R&D in een paar maanden tijd, na het Organon-debacle. Helemaal onverwacht is het overigens niet; er gingen al maanden geruchten dat de werkgelegenheid in Weesp ernstig werd bedreigd.

 

Het Financieele Dagblad meldt woensdag op de website dat het ministerie van EZ het ook allang wist. Er zou een hoge ambtenaar naar de VS zijn gevlogen om op de Abbott-top in te praten, maar het hielp niet.

 

Het Amerikaanse Abbott nam de farmadivisie van het Belgische Solvay-concern in februari 2010 over voor 5,2 miljard euro. Sindsdien heeft een ‘grondige evaluatie van het R&D-portfolio’plaatsgehad ‘rekening houdend met de R&D-strategie en de bestaande R&D-sites en -capaciteit van Abbott’, aldus het persbericht.

 

Volgens het persbureau Reuters verdwijnen in totaal 3.000 van de 93.000 banen binnen Abbott, waarbij het vrijwel uitsluitend gaat om voormalige Solvay-medewerkers. Het Amerikaanse hoofdkwartier in Marietta (Georgia) gaat helemaal dicht; in Hannover (Duitsland) verdwijnen ook 300 banen. De rest van de pijn lijkt via de kaasschaafmethode over de overige Solvay Pharma-vestigingen te worden verspreid.

 

bron: Abbott, Het Nieuwsblad, Reuters

Onderwerpen