Dit jaar zijn in Europa al 39 nieuwe drugs ontdekt. In heel 2010 waren het er 41 dus het lijkt er niet op dat het probleem kleiner wordt, zo meldt het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD) in Lissabon.

Organici zouden er in een cynische bui uit kunnen concluderen dat hun vakdiscipline tenminste nog springlevend en uiterst innovatief is, maar misschien is het beter om dat niet hardop te zeggen.

De nieuwe ‘psychoactieve’ stoffen zijn in principe legaal. De producenten maken dankbaar gebruik van het feit dat de drugswetgeving over het algemeen alleen heel nauwkeurig omschreven moleculen verbiedt, en dat elke verandering in die wetgeving gepaard gaat met een hoop buireaucratie. Breng in een verboden molecuul een kleine verandering aan die de werking niet of nauwelijks beïnvloedt, en je kunt weer een paar jaar vooruit.

Die chemische creativiteit komt ook tot uiting bij de productie van ecstasy en andere drugs die wèl illegaal zijn, meldt de EWDD in haar zojuist verschenen jaarverslag over 2010. Vaak worden daarbij ook de meest voor de hand liggende grondstoffen (‘precursors’) verboden om het de producenten extra moeilijk te maken. Met als gevolg dat die producenten een stapje verder teruggaan in de syntheseroute en ‘pre-precursors’ inslaan die nog wèl gewoon legaal zijn. Ook schijnen verboden stoffen soms tijdelijk in iets anders te worden omgezet, teneinde ze legaal over de grens te kunnen krijgen. De winstmarges zijn kennelijk dermate hoog dat die extra kosten er wel van af kunnen.

Deze synthetische geneugten gaan intussen ten koste van traditionele natuurproducten. Volgens het EWDD-verslag lijkt het cocaïnegebruik over zijn hoogtepunt heen te zijn en is ook cannabis, zeker onder jongeren, niet meer zo populair als het ooit was.

bron: De Telegraaf

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen