Kopieerpapier blijkt ideaal substraat voor nanobuisjes

Standaard kopieerpapier is heel simpel te coaten met koolstofnanobuisjes of zilvernanodraadjes, en wordt dan een prima elektrische geleider. Een ideaal materiaal voor elektrodes van accu's en supercondensatoren, zo schrijven Liangbing Hu, Yi Cui en collega’s (Stanford University) in PNAS.

De onderzoekers maakten de coating door 1 à 5 mg koolstofnanobuisjes te suspenderen in water, met 10 mg natriumdodecylbenzeensulfonaat als surfactant. Wanneer je hier papier mee coat, voegen de buisjes zich min of meer naar de papiervezels. Resultaat is een weerstand van 10 ohm over een vierkant vel van willekeurige grootte. Dat is enkele ordegroottes lager dan wat je met dit soort inkt op andere substraten bereikt.

Met een inkt met zilvernanodraadjes (het recept is te lang om hier te reproduceren) heeft Cui zelfs papier gemaakt met een weerstand van slechts 1 ohm per vierkant.

Het geïmpregneerde papier kan worden gevouwen of verkreukeld zonder dat de geleiding achteruit gaat.

Cui heeft ook al complete oplaadbare batterijen gemaakt door verschillende stukken papier te impregneren met LiMn2O4-nanostaafjes en Li4Ti5O2-nanopoeder, en die respectievelijk als kathode en anode te gebruiken.

bron: Stanford

Onderwerpen