Verfproducent NelfKoopmans heeft vaarwel gezegd tegen papieren rompslomp en omarmt een hypermodern digitaal kwaliteitsmanagementsysteem. Deze upgrade stelt ze in staat om snel toegang te krijgen tot verf- en lakspecificaties, hier analyses op uit te voeren, recepturen aan te passen en uiteindelijk producten van superieure kwaliteit te leveren.

Voor de overstap naar digitaal vertrouwde NelfKoopmans op een gefragmenteerd datasysteem, waarbij sommige informatie nog op papier stond. Dit belemmerde de productie omdat ze geen gemakkelijke toegang hadden tot historische batchgegevens, waardoor het moeilijk was om recepturen snel aan te passen. Een digitale transformatie was essentieel om waardevolle analysedata te ontsluiten en productieflexibiliteit te garanderen, terwijl hoge kwaliteitsnormen werden gehandhaafd.

Elke keer de juiste kleur: Watergedragen verf onder de knie

Door het AlisQI-kwaliteitsmanagementsysteem te integreren met hun productieplanningssoftware krijgt productie direct toegang krijgt tot cruciale gegevens. R&D-manager Jurian Biesheuvel ziet deze digitale transformatie als een gamechanger voor productie. ‘De slimme filters en inzichtelijke dashboards van AlisQI stellen ons in staat om trends te visualiseren en onze processen continu te verfijnen’, legt hij uit. ‘We kunnen eenvoudig verbeterpunten identificeren, of het nu gaat om de hoeveelheid grondstoffen, de specifieke ingrediënten of de mengprocedure zelf.’

Het kwaliteitsmanagementsysteem blijkt met name waardevol te zijn voor het behoud van een consistente kleur in watergedragen verven, waarvoor strakke controle vereist is. ‘Papieren documenten leidden soms tot inconsistenties’, geeft Biesheuvel toe. ‘Nu, met direct beschikbare data, kunnen we met vertrouwen weloverwogen beslissingen nemen. Het aantal metingen buiten specificatie is aanzienlijk gedaald, dankzij deels de continue monitoring door onze First Time Right-metingen, die ons real time feedback geven op onze processen.’

Gestroomlijnde productie met naadloze integratie

Een naadloze integratie tussen AlisQI en Exact’s productieplanningssoftware (ERP) creëert een directe link tussen productieorders en hun bijbehorende batches. ‘Wanneer een productieorder in ons ERP-systeem wordt aangemaakt, wordt deze automatisch geëxporteerd naar AlisQI’, aldus Biesheuvel. ‘Dit triggert de generatie van een QC-formulier ter bevestiging van de batchplanning. Zodra de QC-afdeling het monster ontvangt, scannen zij eenvoudig de barcode en halen direct alle relevante receptdetails op - een fluitje van een cent vergeleken met de oude papieren zoektocht!’ Deze tweerichtingsintegratie zorgt ervoor dat beide systemen up-to-date gegevens behouden voor optimale efficiëntie.

Van snellere toegang tot specificaties tot moeiteloze recept-aanpassingen en verbeterde controle, het besluit van NelfKoopmans om digitale transformatie te omarmen, laat duidelijk zien dat het een florerende toekomst voor kwaliteitscontrole kan creëren.

Kijk voor meer informatie op de website.

LabenDeksels-klein

Beeld: NelfKoopmans

Onderwerpen