California Cultured, een start-up uit Amerika, maakt kweekchocolade. Investeerder Blue Horizon, dat ook achter onder meer vega-beweging Livekindly zit, gaat de start-up helpen groeien.

We kennen allemaal de problemen rondom chocolade wel. Onderbetaling, kinderarbeid en ontbossing omdat er nieuwe cacaoplantages worden aangelegd. Wat nou als we chocolade in het lab kunnen maken, dachten ze bij California Cultured. Want dan hebben we straks chocolade zonder nare bijsmaak.

Hoe kweek je chocolade?

Dus ging de start-up aan de slag, en onderzocht het hoe we chocolade kunnen kweken. Dat gebeurt net als bij kweekvlees in een bioreactor. De cellen van een cacaoplant worden eerst gekweekt en gevoed met andere planthormonen uit bijvoorbeeld tomaten, aardappel en kokosnoot. Vervolgens gaat het in de bioreactor. De gekweekte cacaobonen die daaruit komen worden vervolgens gefermenteerd en geroosterd - net als bij echte cacaobonen. En uiteindelijk komen er dan korrelige brokken cacao uitrollen. De basis voor elke soort chocolade.

California Cultured oprichter Alan Perlstein zegt dat de kweekchocolade het nu al goed doet in bijvoorbeeld koekjes. “En als alles volgens plan gaat, duurt het nog ongeveer vier jaar voordat we een echte goede chocoladereep na kunnen maken”, zegt Perlstein in een interview met The Atlantic.

Lees het volledige stuk op Change.Inc.