Foto 1

Beeld: Amy van Leiden

Bijna 300 leerlingen van drie basisscholen uit de Leidse regio hebben onderzoeker Lieke Ceton van VitroScan uitgeroepen tot winnaar van VUURVLIEGEN 2024. Na een spannende strijd met vier andere wetenschappers wist zij het meest helder en overtuigend haar onderzoek over kankertherapie aan de kinderen te presenteren. 

In samenwerking met de Stichting Leiden Bio Science Park organiseerde Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) deze vijfde editie van VUURVLIEGEN tijdens de Dutch Bio Science Week in Leiden. Het museum CORPUS opende daarvoor haar deuren. Thijs Remijn, Human Capital Project Leader, van de stichting Leiden Bio Science Park reikte de trofee uit.

VUURVLIEGEN

C3 organiseert jaarlijks de spannende wetenschapsbattle VUURVLIEGEN waarbij leerlingen uit het basisonderwijs bepalen welke onderzoeker het beste zijn of haar onderzoek voor het voetlicht kan brengen. De achterliggende gedachte is dat wie zijn onderzoek kan uitleggen aan een negenjarige dat aan iedereen kan. Door deel te nemen aan VUURVLIEGEN leren onderzoekers hun onderzoek helder en overtuigend te presenteren. Tegelijkertijd ervaren kinderen wat een onderzoeker in de life sciences precies doet. Tijdens VUURVLIEGEN 2024 pitchten vijf onderzoekers hun wetenschappelijke onderzoek voor 275 leerlingen. De kinderen bepaalden via stemming wie de beste presentatie gaf en wie de VUURVLIEG van 2024 werd. Het ging om kinderen uit de bovenbouw van de Gevers-Deutz Terweeschool, de Hofdijckschool, de Lichtwijzer en de Zijlwijkschool uit de Leidse regio.

Foto 2

Beeld: Amy van Leiden

Deelnemende wetenschappers

Voor de genomineerde wetenschappers van het Bio Science Park was het de uitdaging om hun wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een helder verhaal voor kinderen:

Jo-Anne Verschoor is PhD-student bij het biologisch instituut van de Universiteit van Leiden. Ze doet onderzoek naar bacteriën die plastic af kunnen breken, en hoe we deze bacteriën kunnen gebruiken in onze maatschappij.

Lieke Ceton is onderzoeker bij VitroScan. Ze doet onderzoek naar een test die helpt bij de keuze voor een therapie bij kankerpatiënten zodat patiënten de juiste medicijnen geboden kunnen worden.

Marinka de Willigen is PhD-student bij het scheikundig onderzoeksinstituut van de Universiteit van Leiden. Ze doet onderzoek naar het verbeteren van auto’s die rijden op een waterstofmotor.

Nemi Dorst is PhD-student bij Naturalis en de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar hoe de verdeling van planten in de stad onze gezondheid beïnvloedt.

Thijs Sluiter is PhD-student bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij doet onderzoek naar een kortdurend dieet dat ervoor zorgt dat hart- en vaatpatiënten een chirurgische ingreep beter kunnen doorstaan en op de lange termijn minder terugval hebben.

Nieuw partnerschap C3 met Johnson & Johnson

Foto 3

Vuurvliegen 3

Beeld: Amy van Leiden

Tijdens deze VUURVLIEGEN tekenden Hester Heemskerk, senior manager Leadership & Labormarket bij Johnson & Johnson en Jeroen Sijbers, directeur bij C3, een cheque op reuzenformaat om hun nieuwe partnerschap te bekrachtigen. Onder luid gejuich van de aanwezige kinderen volgde een officiële overhandiging van de cheque.

Hester Heemskerk: “Het is belangrijk dat kinderen in aanraking komen met de mooie wereld van life sciences, zoals vandaag in Leiden. Johnson & Johnson wil kinderen aanmoedigen om te experimenteren en proefjes te doen, zodat ze kunnen zien hoe leuk en boeiend dit is. Dankzij deze nieuwe samenwerking kan C3 hiermee aan de slag en hopelijk veel jonge onderzoekers inspireren.”

Jeroen Sijbers is blij met de nieuwe partner van C3: “Kinderen die vroeg hun talenten ontdekken, maken later bewuster toekomstbepalende keuzes. Dankzij Johnson & Johnson kunnen we superleuke proefjes de klas in brengen waarmee leerlingen zelf aan de slag kunnen.”

Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3)

C3 laat kinderen en jongeren kennismaken met chemie, life sciences en procestechniek zodat ze hun talenten hierin ontdekken en slimme keuzes maken voor hun toekomst. Jaarlijkse organiseert C3 de meerdaagse Woudschoten Chemie Conferentie voor het Nederlandse scheikundeonderwijs. Via het scholierenplatform exactwatjezoekt.nl helpt C3 jongeren bij hun bètavakken en biedt voorlichting over werkveld en opleidingen in bèta en techniek. VUURVLIEGEN is een initiatief van de KNCV en C3.

Onderwerpen