Op het gebied van chemische stoffen is er zoveel te ontdekken dat je soms door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. Spot je bijvoorbeeld ergens op een verpakking het woord isopropylalcohol (IPA) en ben je benieuwd wat voor soort alcohol of stof dit is?

Dat snappen we helemaal. Gelukkig bestaat het wereldwijde web en zochten wij voor je uit wat isopropylalcohol precies inhoudt en waarvoor je het kunt gebruiken. Wie weet komt die kennis nog eens van pas.

Wat is isopropylalcohol precies?

Als eerst is het goed om te weten dat isopropylalcohol een secundaire alcohol is die snel verdampt. Het is een volledig kleurloze chemische stof die goed oplosbaar is in benzeen, aceton, water en methanol. Door dat snelle verdampen kan de stof snel en goed vettigheid oplossen, waardoor het voor veel verschillende toepassingen kan worden ingezet. Zie je isopropylalcohol op een ingrediëntenlijst staan dan is de kans groot dat het op een fles schoonmaakmiddel of ontsmettingsmiddel is. Wat in ieder geval goed is om te weten is dat isopropylalcohol geen drinkbare alcohol is.

Mocht dat wel zo zijn dan moet je namelijk een zogeheten denaturant gebruiken om de stof te gebruiken voor diverse toepassingen. Een denaturant is een middel dat je toevoegt om een vorm van alcohol ondrinkbaar te maken. Dat is een giftig middel waar je voorzichtig mee om moet gaan. Je herkent drinkbare alcohol aan het woord ‘ethanol’. Isopropylalcohol wordt bij ethanol juist vaak gebruikt als denaturant om de alcohol ondrinkbaar te maken. IPA heeft een hele hoge zuiverheid en is verkrijgbaar in verschillende soorten flessen en groottes.

Toepassingen van isopropylalcohol

IPA wordt op verschillende manieren gebruikt in de industrie en in het dagelijks leven. Het leent zich bijvoorbeeld heel goed om een vettige laag van autoruiten te verwijderen. Of om het lakwerk van de auto volledig vetvrij te maken. Weet wel dat je IPA nooit moet toepassen op een net geverfde auto, muur, meubelstuk of iets anders omdat het in dat geval de verf kan aantasen. Wil je het product echter gebruiken vóór het schilderen van iets? Dat werkt dan wel weer heel goed. Isopropylalcohol is namelijk ook heel goed inzetbaar als ontsmettingsmiddel en om verf te verdunnen. 

Je kunt het heel goed gebruiken om vet- en smeerlagen te verwijderen maar ook om lijmresten, plaklagen en andere restanten op bijvoorbeeld een muur of een product weg te halen. IPA wordt bijvoorbeeld ook veelvuldig ingezet als reinigingsmiddel voor elektronica, cartridges en glasvezels en zelfs, in combinatie met isopropanol, als desinfectant. Al met al is isopropylalcohol dus een gevarieerde stof die voor veel dingen wordt gebruikt. Het grote voordeel ervan is dat de stof veel minder schadelijk is dan andere klassieke ontvetters.

Zitten er risico’s aan het gebruik van isopropylalcohol?

Feit is dat isopropylalcohol een chemische stof is. Dat betekent dat je altijd op moet letten wanneer je zo’n product gebruikt. IPA is bijvoorbeeld erg licht ontvlambaar wat betekent dat je het uit de buurt van open vuur op vlammen moet houden. Ook hete oppervlakten en andere ontstekingsbronnen kun je het beste vermijden en het liefst niet in dezelfde ruimte plaatsen. Bewaar een fles isopropylalcohol altijd in een ruimte die goed geventileerd is, zodat eventuele stoffen die vrijkomen snel verdampen. Verder moet je letten op de volgende punten:

  • Goed om te weten: isopropylalcohol wordt ook wel aangeduid als 2-hydroxypropaan, isopropanol, isopropyl alcohol, IPA.
  • Houd isopropylalcohol uit de buurt van kinderen. Zij kunnen dit drinken. Heeft iemand al dan niet per ongeluk wat binnen gekregen? Wek het braken dan niet op, maar spoel de mond goed.
  • Let tot slot op dat je isopropylalcohol niet wegspoelt door een afvoer die gekoppeld is aan het riool. IPA is namelijk schadelijk voor het milieu.

Onderwerpen