Katalin Karikó en Drew Weissman krijgen de Nobelprijs voor hun werk aan het modificeren en inzetten van mRNA voor de coronavaccins.

Het jaarlijkse Nobelseizoen is weer van start. Vandaag is de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde 2023 toegekend aan Katalin Karikó en Drew Weissman voor ‘hun ontdekkingen met betrekking tot het modificeren van nucleosiden, die de ontwikkeling van effectieve mRNA-vaccins tegen COVID-19 mogelijk maakte’, aldus het Nobelcomité.  

De naam van vooral Karikó als Nobelkandidaat zoemde al meteen tijdens de ontwikkeling van de mRNA-vaccins rond. Het was dan ook niet zozeer de vraag óf, maar wannéér ze De Prijs zou krijgen. Dat het de medische Nobelprijs is geworden is op zich geen verrassing, maar ook de chemieprijs was een optie geweest - ook daarvoor was Karikó genomineerd, zo viel al eerder in de (chemische) wandelgangen te horen.

De redactie van C2W | Mens & Molecule heeft de ontwikkeling van de mRNA-technologie voor niet alleen vaccins, maar ook andere toepassingen in ieder geval uitvoerig gevolgd. Zo beschreven we hoe je een mRNA vaccin eigenlijk maakt, presenteerden we de plannen van start-up RiboPro en keken we met Henk-Jan Out naar het medicijn van de toekomst. Bovendien spraken we uitvoerig met Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland over de grote gok die zijn bedrijf nam met de mRNA-vaccins en organiseerden we maar liefst twee webinars over dit onderwerp: met Niek Sanders over de samenstelling van de mRNA-vaccins en hun werkingsmechanisme en met Chantal Vogels over varianten van het coronavirus en hoe vaccins daarop inspelen