When the going gets tough, the tough get growing

Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn ideale kweekvijvers voor antibioticaresistente bacteriën. Dat constateren onderzoekers van de University of Michigan in het tijdschrift Science of the Total Environment.

Chuanwu Xi en collega’s namen watermonsters in en rond de waterzuivering van hun woonplaats Ann Arbor, waarbij ze speciaal keken naar Acetinobacter-bacteriën en hun weerstand tegen 8 verschillende antibiotica.

Er kwam uit dat het bacteriegehalte van het water dat uit de zuivering komt, slechts een fractie is van wat er in gaat. Maar die uitgaande bacteriën blijken wel een stuk resistenter te zijn. Er zaten stammen tussen die 7 van de 8 antibiotica overleefden.

De verklaring ligt voor de hand. Afvalwater bevat tegenwoordig steeds meer antibioticaresten, uitgescheiden door patiënten of simpelweg door de wc gespoeld. De bestaande waterzuiveringstechnologie breekt die antibiotica niet effectief af. En in de bacteriepopulatie in het zuiveringsslib doet vervolgens de natuurlijke selectie haar werk.

Onduidelijk is of het echt kwaad kan. De monsters zijn op maximaal 90 meter van de uitlaat van de zuivering genomen. Wat er verderop gebeurt moet nog nader worden onderzocht.

bron: University of Michigan

Onderwerpen